Омбудсманът Диана Ковачева настоява за ясни и кратки срокове за връщане на надвзетите суми на граждани след намаляване цената на природния газ.

Тя е изпратила писмо с искането си до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание Валентин Николов и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Ковачева посочва, че от изявлението на изпълнителния директор на "Булгаргаз" е станало ясно, че ще поискат от регулатора да се утвърдят цени със задна дата - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., като сумите за възстановяване са приблизително 150 млн. лева.

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

Подобна ситуация е прецедент

"Оказва се обаче, че едно толкова важно и дългоочаквано споразумение за намаляване на цената на природния газ не може да се приложи на практика при сега действащата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които към момента компетентните органи нямат отговори, в т.ч. и по какъв начин намаляването на цената на природния газ реално ще се отрази на сметките на крайните клиенти - потребители на съответните услуги", заявява омбудсманът в писмото си.

По тази причина тя призовава за действия, които да осигурят баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите при корекциите на сметките на крайните потребители.

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни
Обновена

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни

Намалението за крайните потребители обаче няма да е 40%

Общественият защитник настоява спешно да се реши и какви промени са необходими в нормативната база, свързани с възстановяване на надвзетите суми предвид намалените цени на природния газ от август миналата година и иска в разумен срок да бъде разработена методика за възстановяване на надвзетите суми от крайните клиенти, която да бъде разяснена на гражданите.

Омбудсманът препоръчва максимално кратки срокове при възстановяването на надвзетите суми на крайните клиенти чрез връщане или прихващане, както и предоставяне на разбираема информация (на отделен ред) във фактурите за сумите, които подлежат на възстановяване или прихващане.

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

За всеки отделен месец до август 2019 цената на газта ще е различна