От 1 април потребителите ще почувстват в сметките си новата цена на газа. Това заяви пред БНТ председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

Той бе категоричен, че цената на газа, която е успяла да договори "Булгаргаз", е достатъчно конкурентна.

По негови думи се очаква още днес КЕВР да получат договора, така че от 1 април на тази база да изчислят новата цена на парното и газа за енергоразпределителните дружества.

Във връзка с отстъпката от 5 август миналата година, когато започваха преговорите, Николов обясни, че ще се направи сконтиране на някои от сметките и ще бъдат върнати парите.

"Топлофикация"-София или друго разпределително дружество, което има директен договор с "Булгаргаз", ако получи тези пари, може да злоупотреби и да не обезщети клиентите си, защото никой не ги задължава, обясни той. По тази причина имало работна група, която вероятно ще направи изменение на Закона за енергетиката, така че да се даде възможност на КЕВР поне клиентите към регулирания пазар да получат това обезщетение.

Едва ли ще бъдат пари в брой, най-вероятно в сметките, които получат впоследствие, поясни Николов.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

Той подчерта, че по-ниската договорена цена на газа не значи автоматично намаление на цените от 40% за потребителите на топлинни услуги и газ. Причината е, че при тях това е компонента, която трябва да се изчисли, и въпреки че намалението ще е по-малко, то ще се усети значително, по негови думи.

Промените в Закона за енергетиката ще влязат в сила от 1 април, посочи отново Николов.

Той заяви, че договарянето на по-ниската цена на газа е логичен финал на тежки преговори, а фактът, че това се е случило на националния ни празник 3 март може би е било символично от страна на "Газпром".

Запитан защо България е останала последната държава, която се възползва от това да предоговаря по-ниски цени, Николов поясни, че страната ни е знаела намерението на "Газпром "да поиска промяна в точката на достъп.

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

За всеки отделен месец до август 2019 цената на газта ще е различна

"Преди България се снабдяваше през т. нар. трансбалкански водопровод, влизащ през Румъния, сега "Газпром" поискаха смяната през "Турски поток" - България вече имаше силни аргументи, с които да натиска отсрещната страна да намалява цената на газа, чакаше се удобният момент", посочи той.

Той бе категоричен, че информацията, че ние далеч не купуваме газа на най-ниската цена, е "силно спекулативна" и е от хора, които искат да навредят или не разбират.

Николов подчерта, че сега имаме имаме най-ниската цена, която обаче не е меродавна само за България.

Той напомни, че страната ни вече купува газ както от Гърция, така и ще купува от Азербайджан, от Александруполис, от Румъния - т.е. България вече имала създаден пазар и според Николов тази цена ще натисне или другите цени да бъдат равни с нея, или другите цени ще правят така, че тя да е още по-ниска.

Той изрази убеденост, че това намаление на цената е нямало да се осъществи, ако сме нямали и други алтернативи. Това, че можем да купуваме и друга газ, направи така, че "Газпром" да бъде по-кооперативна при преговорите, обясни Николов.

По негови думи основната заслуга за постигнатата по-ниска цена е на първо място на ЕК и на второ - на правителството, което е застанало зад преговорния екип.

В заключение той заяви, че се очаква цената да върви още надолу.

Петкова доволна от договора с "Газпром", но КЕВР определял цените на парното

Петкова доволна от договора с "Газпром", но КЕВР определял цените на парното

Потребителите трябва да бъдат спокойни, уверява енергийният министър

И според бившия енергиен министър и настоящ кмет на район "Средец" в София Трайчо Трайков няма как потребителите да не усетят намалението на цената на природния газ. Намалението е осезаемо, но представете си какви суми заради договорите са надвзети за 10 години, призова Трайков: "150 милиона от август месец 2019 г. досега ще се връщат от "Газпром", представете си какво дране е било десет години."

По думите на Трайков пред bTV заради неоправдано по-високата цена всеки потребител на парно е плащал няколкостотин лева повече всяка години.

Въпреки това Трайчо Трайков е оптимист и според него точно потребителите на парно ще усетят най-ясно новите цени. Останалите потребители ще го усетят в цените на продуктите, макар и да не може да тях да им се върне с касова бележка, примерно, 2 стотинки от закупения хляб преди шест месеца. При парното обаче може да се очаква намаление от 20-25% от цената.