Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е изключително доволна от сключения нов договор с "Газпром" за определяне на формулата, по която ще ни се продава руски природен газ. Това вече ще става по формула, в която е включен и пазарен елемент, изтъкна Петкова и обясни, че до този момент цената се е определяла на база на цена на петролните деривати. Цената на природния газ вече ще се определя всеки месец по дадената формула.

Припомняме, че вчера на извънреден брифинг в Министерския съвет бе обявено, че след 7-месечни преговори от "Газпром" са ни върнали подписан договора с новата формула. Преговорите бяха наложени от решението на ЕК от май 2018 г. спрямо което "Газпром" пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, нови условия. Припомняме, че през октомври 2018 г. Теменужка Петкова обясни поскъпване на цените на природния газ отново с това споразумение. 

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

Вчера бе обявено и че цената на природния газ за България пада с 40 на сто. Според коментара на Теменужка Петкова това ще се отрази изключително благоприятно върху цялата икономика на страната, а не само върху отделните потребители. Дали обаче цените на топлофикациите в страната и най-вече на Топлофикация - София, която е най-големият потребител на "Булгаргаз", ще паднат или дори дали ще бъдат връщани пари на хората, които ползват парно, енергийният министър не каза. 

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

За всеки отделен месец до август 2019 цената на газта ще е различна

Теменужка Петкова повтори няколко пъти в студиото на Нова телевизия обаче, че клиентите трябва да бъдат спокойни, тъй като Комисията за енергийно и водно регулиране - независимият регулатор - определя цените, а вече и на месечна база, и Топлофикация - София трябва да се съобрази с тях.

"Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия - тя се определя от регулатора. На база на постигната договореност между "Булгаргаз" и "Газпром" и това намаление, "Булгаргаз" ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от 5 август 2019 г. до настоящия момент", обясни Теменужка Петкова и за това, че договореностите ще бъдат в сила със задна дата.

"Газпром" се готви да намали "ударно" цената на газа за България

"Газпром" се готви да намали "ударно" цената на газа за България

Цената може да падне с над 50 процента

"Европа даде рамката и ангажираността на "Газпром" да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ", добави тя.

"Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между "Газпром" и Еврокомисията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена, обясни Петкова.

"Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стремим, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип", смята енергийният министър.

Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.