Към момента в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) все още не е депозиран договорът с променените клаузи за цената на природния газ от страна на "Булгаргаз".

За това призна шефът на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия по повод новата договорена цена на природния газ.

Относно надвзетите суми и тяхното евентуално връщане, Иван Иванов заяви, че КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения за изминалия период освен в случаите, когато ВАС с финално решение задължава с комисията да излезе с ново ценово решение.

"Ако КЕВР трябва да се произнесе с променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката", каза шефът на КЕВР и посочи, че такава ситуация никога не е възниквала.

"Булгаргаз": Времето ще покаже дали сделката е добра, много добра или пък не

"Булгаргаз": Времето ще покаже дали сделката е добра, много добра или пък не

Руският партньор бил шокиран от исканията ни, заяви Николай Павлов

От КЕВР обаче са готови да участват активно в новосформираната работна група, за да се намери най-добрия начин да бъдат компенсирани крайните клиентите.

Иванов се надява договорът с променените клаузи да постъпи в КЕВР в най-скоро време, за да може да се приложи по един коректен начин. Това, което трябва да се извърши на първо място, е в срок до 11 март "Булгаргаз" да поддадат заявления на цени за природния газ от 1 до 30 април. Цените се определят за едномесечен период. Въз основа на подаденото заявление КЕВР ще провери стриктно съответствието и всички документи към него с условията на договора. Това трябва да бъде извършено до 31 март.

Не трябва да се счита, че възстановяването към крайните потребители ще бъде с "пощенски запис", обясни по-късно пред журналисти председателят на КЕВР.

Според Иван Иванов има възможности, като например, ако в бъдещия ценови период бъдат намалени цените на топлинната и високоефективна електрическа енергия по начин така, че да бъдат вложени спестените средства.

"Не го възприемам като прихващане, но по този начин ще бъдат компенсирани всички потребители, защото те ще знаят, че плащат по-малка цена на топлинната и високоефективната електроенергия. По такъв начин не може да се счита, че някъде са изчезнали пари. Сумата трябва да бъде такава, каквато ще бъде изчислена за въстановяване на Топлофикациите от обществения доставчик "Булгаргаз", акцентира Иванов.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК

Според Иван Иванов има воля да се намери доброто решение, но то трябва да бъде първо обсъдено. В закона обаче трябва да бъде записано, защото се касае за един съществен отминал период и по-точно за осем ценови периода.

Иван Иванов смята, че определянето цените на тока, газа и парното не е само в правомощията на КЕВР. Същественото е не само обществените нагласи, но и възможността това да се случи:

Как си представяте на всеки месец да се отчита, защото трябва да се засича консумираната топлинна енергия ежемесечно? Как считате, че всеки месец крайните снабдители трябва да засичат на първо число колко е електроенергията, която е консумирана в цялата страна, запита Иванов журналистите.

Иванов обаче подчерта: "Ние ще си изпълним тази функция, според мен перфектно. Намаляването на цената на природния газ не означава по никакъв начин намаляване на топлинната енергия, защото природният газ е само един от ценообразуващите елементи, който се плаща от потребителите", каза шефът на КЕВР.

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни
Обновена

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни

Намалението за крайните потребители обаче няма да е 40%

Припомняме, на 3 март директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни, че "Булгаргаз" ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас. Сега цената е 44,04 лв. 

Новият договор с "Газпром", който предвижда 40% намаление на цената на газа, идва след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.