Времето ще покаже дали сделката е добра, дали много добра или не е много добра. Ние постигнахме балансираща ценова формула, която ще ни позволи да бъдем конкурентни на пазара. 

Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия по повод договорената цена на природния газ от руския доставчик "Газпром".

Павлов припомни, че на 5 август миналата година от "Булгаргаз" са поискали от "Газпром" предоговаряне на доставената цена на природния газ. Преговорите за това се водели изцяло по реда на механизма за преразглеждане на цената. Той увери, че цената ще бъде прилагана на ежемесечна база, а в края на всеки месец ще бъде определя цената за следващия месец.

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

Подобна ситуация е прецедент

Руският партньор бил шокиран от това, което България поискала да получи като цена за природния газ. Представените аргументи обаче извоювали по-ниската цена на природния газ, каза още Павлов. В преговорния процес за цената на природния газ важна роля изиграло това, че България направила алтернативни доставки на втечнен природен газ, включи се енергийният министър Темеужка Петкова.

Николай Павлов заяви, че ще настоява "разликата между платеното и новата цена на газа да бъде възстановена на всеки един клиент индивидуално - на база потребеното количество природен газ за всеки един от месеците". Освен това от "Булгаргаз" ще искат да им бъдат възстановени сумите за всеки отделен месец на база на доставената цена към отчетния период до 29 февруари и употребените доставени количества газ за съответния месец. Сумата трябва да бъде възстановена до края на месец март по сметките на "Булгаргаз"

Цената на природния газ се доближава максимално до пазарна и това безспорно е един сериозен успех, увери министър Теменужка Петкова. По думите й основната цел била да се търси такава възможност, която да ни доближи максимално до пазарните условия и цени на природния газ и то на границата на континенталните хъбове на Германия, Франция и Италия, както е разписано в споразумението между ЕК и "Газпром".

Според нея оттук нататък предстои друг много важен момент, който е свързан с това как ще бъде отчетен този положителен ефект, който настъпи за българската икономика и енергетика в резултат на предоговарянето. Тя увери, че държавата ще положи всички необходими усилия, за да могат българските граждани и потребители да са абсолютно сигурни, че всичко, което ще се развие като процес по отношение на ретроактивността на тази цена, ще бъде максимално публично, прозрачно, обективно, така че да удовлетвори интересите на всички страни.

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни
Обновена

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни

Намалението за крайните потребители обаче няма да е 40%

Иначе от "Булгаргаз" ще внесат предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26,29 лв. за мегаватчас без ДДС. Това е малко над 40 процента намаление в сравнение с действащата сега цена, каза Павлов.

Според него предвид развитието на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска. Има очаквания през следващите месеци цената на природния газ да се намали още. "За този момент мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула", каза още той.

"Всички трябва да се обединим около това да проявим търпение, за да не изпаднем в крайности и ситуации. Подходът трябва да бъде умерен и трябва да бъде извършен сериозен анализ", каза още енергийният министър.

Новият договор с "Газпром", който предвижда 40% намаление на цената на газа, идва след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

Цената на руския природен газ пада с 40%
Обновена

Цената на руския природен газ пада с 40%

От "Газпром" днес са ни изпратили договора след преговорите заради антимонополното решение на ЕК