БТК и останалите оператори, включително и мобилни, са се договорили за условията и реда, по който ще се предоставят данни и ще се формира и ползва обща бази-данни за потребителите.

Това ще позволи да се направи общ телефонен указател.
Указателят е електронен и съдържа информация, както за абонатите на БТК, така и за абонатите на други оператори, пише Money.bg.

Събирането, обработката и предоставянето на данните, необходими за издаване на телефонни указатели и предоставяне на телефонни справочни услуги се извършва в съответствие с изискванията на ЗЕС и Закона за защита на личните данни.

Всеки абонат, който желае да предостави данните си за указателя, би следвало да уведоми изрично своя оператор за това.

Съгласно договорите, съответните оператори са задължени да предоставят данните на абонатите, но само на тези, които са изразили съгласие за включване.

Указателят се поддържа от БТК, която е задължена да го предоставя, тъй като е определена за предприятие със значително въздействие на фиксирани телефонни услуги.

Процесът на договаряне бе с участието на Комисията за регулация на съобщенията (КРС), която контролира спазването на законовите разпоредби и произтичащите от тях задължения.