Всички училища, при които са констатирани нарушения по време на кампанията "Сигурност за нашите деца", са посочени в списък. Той е достъпен на сайтовете на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация.

По този начин всеки родител ще има възможност да се информира в какви автобуси се возят неговите деца и да потърси отговорност за нивото на безопасност и сигурност в тях.

Това е част от втория етап на кампанията „Сигурност за нашите деца", стартиран от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в началото на учебната година.

От 15 септември до момента инспекторите от ИА „Автомобилна администрация" са съставили 70 акта на училищни автобуси в цялата страна.

Най-често срещаните нарушения са технически неизправности, сред които пукнати стъкла, изпускане на въздух от спирачната система, неизправности по кормилната уредба. Проверките са установили и превоз на деца над допустимото за превозното средство. Констатирани са и нередности, сред които липса на трудови договори на водачите, обозначителни табели и други.

Заради технически неизправности временно са спрени от движение седем превозни средства. Проверките на училищните автобуси ще продължат.