Някои среди се опитват да опорочат безпрецедентното поевтиняването на газа с над 40%. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV по повод на скандала със скока в цената на топлинната енергия.

По думите ѝ до този резултат се е стигнало заради "комуникационен вакуум". Преди два дена от държавния енергиен регулатор обявиха, че цената на парното се вдига с 20 на сто. После се поправиха, че ще падне, но средно с 14%.

"Не можа да се обясни какво точно е направил регулаторът, каква е целта на КЕВР, а това доведе до смут в обществеността, а някои хора се опитаха да яхнат тази тема и да обяснят как цената на топлинната енергия расте", подчерта Петкова.

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Иван Иванов чу само фалшиви новини за цената на парното

Мандатът ми е изтекъл, работя до избора на нов председател, обяви Иван Иванов

Според справка на енергийният министър за март спрямо април - цената на природния газ за българския пазар е с минус 42,78%.

Навсякъде има намаление на цената. Това е реалното състояние на цената. Може ли при тези минуси да говорим за скок в цената на топлоенергията, запита Петкова.

Тя е категорична, че някои хора се опитват да заблуждават българските граждани.

Енергийният министър призова спекулациите по темата да престанат. Петкова допълни, че КЕВР не са успели да обяснят какво точно се случва. По думите ѝ съпоставката на данните е на база на топлинната енергия за май, но тя е без парното.

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

КЕВР прави глупости, а им изтича мандатът, отсече Борисов

Премиерът щял да обсъди смяна

КЕВР в своя доклад са направили прогнозна годишна цена на топлинната енергия, която ще важи за следващия регулаторен период. Разликата, която е изведена е като разлика е между цената за май и средната прогнозна цена. От тук дойде цялото объркване. Регулаторът трябваше да каже как е формирал тази цена от 80,1 лв. и тя е доста по-ниска от настоящия регулаторен период - сега е около 93 лв.", посочи Петкова.

Ресорният министър заяви, че цената на топлинната енергия се изчислява по нова формула, която в себе си включва не само цената на газа и нефта, а и други компоненти. Това е и причината по думите ѝ намалението на газа да е с над 40%, а поевтиняването на парното с - 13%.

Петкова отрича парното да поскъпва с 20%

Петкова отрича парното да поскъпва с 20%

Подобни твърдения били абсолютно некоректни