Срокът за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративен данък изтича на 31 март, напомнят от НАП.

Ако декларациите се подадат по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък, но не повече от 1000 лв. За да ползват отстъпката обаче фирмите трябва да внесат данъка до крайния срок за подаване на декларации - 31 март.

В страната до момента са приети 425 000 корпоративни декларации, като 322 000 от тях са изпратени по интернет, подписани с електронен подпис.

Над 40% от данъчните декларации подадени по интернет

Над 40% от данъчните декларации подадени по интернет

Досега са постъпили над 70 000 декларации

Фирмите, които не са осъществили дейност през 2016 г., също трябва да подадат декларации, съобщи НАП. Тези фирми трябва да попълнят отделен формуляр, в който да декларират, че за предишната година не са имали дейност по смисъла на Закона за счетоводството. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността.

Минималната глоба за неподаване на корпоративените декларации е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Срокът за подаване на декларации за облагане с корпоративен данък за физически лица също изтича на 31 март. При депозиране на декларацията онлайн, лицата ще получат 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Лицата трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 2 май 2017 г.

От НАП напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май 2017 г., но трябва да се има предвид, че 30 април и 1 май са почивни дни.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Според статистика от агенцията досега онлайн са подадени 70 000 декларации на физически лица.