Двама души от село Ракита, Плевенско, са с диагноза бруцелоза. Резултатите от изследванията са били готови вчера.

Регионалната здравна инспекция е извършила серологично изследване на 11 човека, предимно от село Ракита, като две от тях са положителни. Двамата са хоспитализирани и им е назначено лечение.

Общопрактикуващите лекари в областта са информирани за проблема и са им предоставени информационни материали.

Продължава изследването на лица, които са били в контакт със заразените. Взети са проби на общо 15 жители на село Ракита, които са се явили доброволно за изследвания.

В Плевенско са въведени ограничения за превоз на животни. Полиция и "Автомобилна администрация" от Плевен извършват проверки за нерегламентиран превоз на животни в цялата област.

След един месец, отново ще се изследват всички лица, на които първите проби са отрицателни. РЗИ-Плевен е уведомила РЗИ в съседната Ловешка област за три лица от Ловешко, които са имали контакт със заразените животни. На двама са взети проби, третият се издирва.

Заразените животни в Ракита са само от едно стопанство и се оказа, че са купени преди няколко месеца от град Рила, където всъщност бе локализирано огнището на болестта.

Новите проби от животни в село Ракита са отрицателни, така болестта бруцелоза остава локализирана само в първоначалния обект. Проби са взети и от съседното село Радомирци.

Оборите, в които е имало заразени животни са дезинфекцирани и са дадени указания на собствениците им за спазване на необходимата хигиена. Всички открити досега 25 заразени кози са били умъртвени още на 12 август, а труповете им са откарани за изгаряне в екарисажа в Шумен.