Още една въглищна електроцентрала на бизнесмена Христо Ковачки може да бъде затворена до края на годината, съобщава БиТиВи.

След проблемните "Брикел" и "Бобов дол", дойде ред и на ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград също да спре работа заради липсата на сероочистваща инсталация.

Сероочистващите инсталации на една от най-старите въглищни топлоцентрали в страната ще струват около 70 милиона лева. От ТЕЦ "Марица" 3 не могат да докажат, че са осигурили такова финансиране. Ако това не се случи до края на февруари, държавата ще отнеме лиценза за производство на ток.

Междувременно ТЕЦ "Брикел" пусна пробно сероочистваща инсталация и се надява да избегне затварянето.

Припомняме, в началото на месец ноември миналата година Христо Ковачки осигури финансова гаранция за изграждане на сероочистваща инсталация в централата.

На 2 ноември 2010 година екоминистър Нона Караджова заяви, че дава 10 дни писмен отговор от собственика Христо Ковачки да предостави банкови гаранции за сероочистваща инсталация.

Работниците протестираха всяка сутрин заради затварянето на предприятието.

Еколози пък се обявиха в защита на министър Нона Караджова. Според тях държавната помощ, която в момента се иска, би била незаконна.