Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия се проведе в Търговище.

Поводът за свикването й е откритото на 14 март 2010 година огнище на „птичи грип" в селище, разположено в делтата на река Дунав в близост до границата на Румъния с Украйна.

Официално оповестена информация на НВМС гласи, че всички засегнати птици в селището са убити и унищожени след лабораторното потвърждение на заболяването. Най-вероятно то е проникнало чрез диви мигриращи птици при пряк или непряк контакт с домашните птици в заразеното селище.

В тази връзка генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов е разпоредил вземането на спешни превантивни мерки.
Издадена е вътрешна заповед до кметовете на общини на територията на областта, които трябва да запознаят населението с превантивните мерки.

Всички стопани са длъжни да не допускат контакт между диви и домашни птици, да отглеждат домашните патици, гъски и кокошки отделно от другите домашни животни, да съхраняват фуражите в закрити и добре защитени от външен контакт помещения.

Също така не трябва да се извеждат извън дворовете домашните птици. Контролът по изпълнението на заповедта е възложена на кметовете на общини.

Ветеринарната служба е открила гореща телефонна линия, на която гражданите могат да подават информация за открити трупове на птици. През делничните дни сигнали се приемат на тел. 6 26 53, а в почивните дни на тел. 0878/ 430 168.

Ветеринарните специалисти препоръчват на хората, които открият трупове на птици, да не ги докосват, а да се обадят своевременно на ветеринарните власти.
Заболяването Инфлуенца (грип) по птиците е регистрирано в България за последен път в началото на 2006 година и оттогава няма данни за заболели животни.