Областна дирекция по безопасност на храните в град Търговище конфискува нерегламентирано превозвано крава в района на град Търговище, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Животното е транспортирано без ушни марки, без ветеринарно-медицинско свидетелство за произход, здравословно състояние и придвижване. Проверката е извършена съвместно с полицаи от град Търговище.

Кравата, превозвана без ушни марки и документи, е умъртвена по хуманен начин и трупът е насочен за обезвреждане в екарисаж, уверяват от БАБХ. Това е станало, за да не се допуска нерегламентирано придвижване на живи животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести в страната. На нарушителя е съставен Акт за административно нарушения.

Това е вторият случай в последните две седмици. В края на месец ноември ОДБХ конфискува и нерегламентирано превозвано теле в района на град Търговище. Животното е транспортирано без необходимите документи. Нарушителят е санкциониран.

БАБХ ще продължи проверките съвместно с полицията за нерегламентирано движение на живи животни и ще прилага цялата строгост на закона, уверяват от агенцията.