беленеГерманската компания RWE се е отказала от проекта „Белене" не само заради икономическата криза, но и заради съмнения в безопасността и способността на българските партньори да работят според европейските практики. Това става ясно от секретен документ, публикуван от WikiLeaks чрез вестник „Гардиън". В него се отбелязва, че „Белене" може да струва на страната ни „повече от пари".

Документът е с дата 7 юли 2009г. и е подписан от посланик Нанси Макълдауни. От него става ясно, че немците чакат единствено да минат изборите в България и Германия, за да обявят излизането си от проекта.

Припомняме, RWE влезе в проекта с 49% участие през декември 2008г., за да се откаже през октомври 2009г. Официалният мотив на компанията беше, че финансирането на проекта не може да бъде осигурено в рамките на предварително уговорения период. RWE тогава подчертаха, че безопасността не е била проблем.

Въпреки това, от секретния документ става ясно, че забавилият се с две десетилетия проект „Белене" е „вонял на съмнителни сделки" още преди включването на германците и скоро след включването си те буквално съжалили за решението си. Още през февруари 2009г. от RWE са търсели нов партньор за участие в проекта, който да вземе половината от дяла им. Германците стигнали до извода, че съвместната работа на руснаци и българи е "отровила" работната среда.

WikiLeaks разкрива, че НЕК (притежаващи 51% от проекта) са претупали мерките за сигурност и безопасност при подготовката за строителство на ядрената централа в желанието си да се впишат в залегналите в договора срокове. RWE, които трябвало да започнат да финансират работата по „Белене" след „първия излят бетон", усетили в това опасност за своето реноме на компания, която държи на безопасността.

Германците били „държани на тъмно" за техническите проблеми при подготовката за строителните работи. Освен това германците не били доволни от необходимостта да работят с главния руски изпълнител „Атомстройекспорт", тъй като искали да въведат европейски бизнес практики в проекта.

Публикуването на документите съвпада с нарастващи опасения от задаващия се глобален "ядрен ренесанс". Над 1000 реактора се очаква да бъдат построени до 2030 г. по данни на Световната ядрена асоциация, като някои от тях ще се в Албания, Бангладеш, Кения, Венецуела и Сирия, отбелязва „Гардиън".