Новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми влизат в сила от днес, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Целта е да се минимизират рисковете от разпространение на заразни заболявания.

От МЗХГ посочват, че новите изисквания са въведени заради сложната епизоотична обстановка в страната през 2019 г. Те са били обсъдени и съгласувани с браншовите организации.

В личните стопанства е прецизиран броят на допустимите за отглеждане животни за лични нужди. При свинете се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета за угояване. Трябва да бъдат осигурени места за храна, вода и съхранение на фуража. Всяко стопанство трябва да има ограда и обособено място за отглеждане на животните с определена площ. Стопаните трябва да предприемат действия за дезинфекция, както и за ограничен контакт с хора и други животни.

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

И за кокошарника се налага индивидуален план за биосигурност

При фамилните и индустриалните ферми новите мерки включват създаване на буферна зона или двойна/плътна ограда около обектите за предотвратяване на контакт с диви свине. В зависимост от технологичното решение на собственика е въведена възможност на всяка технологична група да е осигурена отделна биосигурност в рамките на един животновъден обект.

За да се ограничи контакта с гризачи, други вредители и насекоми, е необходимо да се покрият местата за съхранение на фуража, както и да се обезопасят отворите, вратите и прозорците. Като допълнителна мярка се изисква обособяване на филтър на входа на всяка сграда за минимализиране риска за разпространение на заболяването от лицата в контакт със свинете. Предвидено е допълнително измиване и дезинфекция на транспортните средства на място, различно от обособено такова на входа.

Относно документацията се изисква изготвяне на програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Всеки обект трябва да има индивидуален план за биосигурност, а също и план за прилагане на спешни мерки при възникване на заразни заболявания.

Готвим нови мерки за биосигурност при отглеждането на свине

Готвим нови мерки за биосигурност при отглеждането на свине

От близо месец няма ново огнище на домашна свиня, заяви Десислава Танева

Във фамилните ферми за отглеждане се допускат до 10 свине майки с приплодите им, но не повече от 200 броя общо с определена площ за съответната категория животни.

Новите изисквания в този тип ферми са свързани с обособяването на филтър за смяна на работното облекло на входа/изхода на всяка сграда, в която се отглеждат свине. Той трябва да е оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете.

От МЗХГ посочват, че и при тези обекти е важно осигуряване на защита на фуража за изхранване, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Въвежда се почистване, измиване и дезинфекция на транспортните средства. В този тип ферми се въвежда изискване капацитетът на мястото, където се събира торовата маса, да е съобразено със задължителния 40-дневен период, през който тя няма да може да се извежда извън животновъдния обект.

За животновъдните обекти и пасищата за целогодишно отглеждане на животни са въведени изисквания за поставяне на ограждения и осигуряване на храна и вода. Те трябва да имат и навес за осигуряване на защита от неблагоприятни климатични условия, както и на място за извършване на ветеринарномедицински манипулации.