Африканската чума е най-сериозният проблем, с който съм се сблъсквал през тези пет години. Това заяви Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасност на храните, които участва в конференция по темата в България.

Високо оценявам мерките, които предприемате, подчерта той. Трансграничното сътрудничество е наложително. Разпространението на заболяването има силно въздействие върху индустрията и селските райони, смята Андриокайтис.

Трябва да сме там, където е проблемът, трябва да сме на терен, убеден е Андриокайтис. България се справя чудесно, похвали ни еврокомисарят. Според него правим необходимото, за да се преборим със заболяването.

Африканската чума става глобална заплаха, предупреди той. Всички заинтересовани страни трябва да действат заедно, смята Андриокайтис.

Заради климатичните промени страдаме от тези епидемии. Кабинетът прави всичко възможно, но няма как да спре болестта във Виетнам, от където тя идва. Наблюдаваме ситуацията в България, подчерта еврокомисарят.

Чехия показа, че има как да се остави разпространението на болестта. Ако продължим с мерките до 3-4 години ще се преборим със заболяването, по мнението му. Но ще са нужни по-сериозни мерки за биологична сигурност, особено по селата, според еврокомисаря.

Умъртвяването на прасетата е болезнено и емоционално за стопаните, но това е мярката за борба с чумата по свинете.

От 1 август драстично е ограничено разпространението на африканска чума по свинете. От близо месец няма ново огнище на домашна свиня, стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева. 

Четири нови огнища на АЧС в България

Четири нови огнища на АЧС в България

В Румъния са установени 34

Продължават случаите с дивата свиня, каза още тя. Иначе с цялата строгост се прилагат всички мерки. По думите на Танева ако искаме развит сектор, трябва да сме на ясно, че чумата е навлязла. Секторът може да се развива при нови мерки за биосигурност.

Подготвят се нови нива на мерки за биосигурност, стана ясно още от думите й. Те ще засягат индустрията и домашното отглеждане на свине. Тези мерки са по световните стандарти. Не можем да продължим по същия начин, отсече министърът. Ще се ограничи и развъждането на свине. То ще е разрешени при определени изисквания от фамилните ферми. 

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

Борисов поиска от ЕК парите за чумата по свинете

28 млн. лв. е отпуснало правителството за обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване на Африканска чума

Прилагането на 100% на мерките е единственият начин да имаме някакви резултати, заяви шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той очаква силна политическа подкрепа на европейско ниво, за да се справи континентът със заболяването.