От института за пазарна икономика „Отворено общество" предлагат алтернативен бюджет за 2009 г., съобщи БНР.

В него са заложени 10% осигурителна тежест вместо сегашните близо 34 на сто; рязко намаляване на държавните такси, плащани от бизнеса и 10% данък за едноличните търговци, вместо 15 на сто както е в момента.

В условията на световна финансова криза държавата не трябва да увеличава разходите, смятат експертите. Държавните разходи трябва да са по-малко и по-ефективни.

Рязко трябва да се намали данъчноосигурителното бреме, смятат от института за пазарна икономика. В алтернативния бюджет за 2009 г. са предвидени премахване на данъка върху дивидентите. В момента налогът е 5%.

Предвижда се и рязко намаляване на облагането на труда, 10% осигурителни вноски вместо 33,7 на сто както е в момента. В алтернативния бюджет е заложен и 10-процентен данък за едноличните търговци.

Икономистите препоръчват намаляване на заетите в бюджетния сектор с 10%, което ще доведе до 25% ръст на заплатите на заетите в бюджета.

В алтернативния бюджет са предвидени и буфери срещу финансовата криза - по-голям резерв (600 млн. лв.) и спестяване на 5 на сто от всички бюджетни разходи, както и бюджетен излишък от 3% от БВП.

Очакваните положителни ефекти от алтернативния бюджет с ниски данъци са: по-голяма устойчивост на финансовата криза, по-голяма конкурентоспособност на българския износ; повече инвестиции и възможност за увеличаване на заетостта.