Ако в близките дни не получим предложение от руската страна за междудържавното споразумение по проекта Бургас - Александруполис, българската страна има готовност да предложи свой вариант още следващата седмица.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след срещата си с министъра на развитието на Гърция Дмитрис Сиуфас при обсъждане на въпроса.

Гръцката страна също има готовност за по-активна роля в подготовката и реализацията на междудържавното споразумение по проекта.

И двамата министри заявиха воля да работят по-активно за финализирането на споразумението до края на годината.

Румен Овчаров припомни, че ние чакаме повече от месец руското предложение, но то все не идва.

Когато бях в Сочи на 26 септември, ми обещаха, че до ден, два ще го получим, уточни Овчаров и добави, че по информация от гръцкия министър на развитието Дмитрис Сиуфас вчера в Москва на него също са му обещали до ден, два да бъде запознат с руското предложение.

Но днес се разбрахме, че повече няма да чакаме, категорично заяви Овчаров и че българската страна до седмица ще изготви предложение. Той добави, че преди да представи предложението на Русия, то ще бъде консултирано с гръцката страна.

По въпроса за дяловото участие Овчаров потвърди, че няма промяна в българската позиция и припомни, че тя е компаниите да участват по равно, като българското участие може да бъде намалено до 24.5%.

Това решение дойде, когато Русия настояваше да участва с 95%, обясни Овчаров.
Той смята, че намаляването на българското участие под този процент - 24.5, ще е трудно приемливо.

По отношение на финансовата схема Овчаров коментира, че ако България ще получава приходите си не като печалба, а от такси, тогава процентът на дяловото участие губи идеологическия смисъл, който му се възлага.

Според Овчаров най-важното е да успеем да защитим въпроса за универсалния терминал.
Това е терминал, който може и трябва да бъде използван за други алтернативни тръбопроводи, като и за Държавния резерв на страната, заяви Овчаров, като обясни, че България не може да изгражда безкраен брой терминали.

Гръцкият министър на развитието е изразил пред Румен Овчаров добронамереност към обсъжданата идея за включване на България в проекта на газопровода Азербайджан, Турция, Гърция за Италия.

Проблемът при този проект е ресурсът от Азербайджан, но разчитаме, че до 2010 г. - 2011 г. такъв ресурс ще има, добави Овчаров.

Във връзка с изострената ситуация около затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй и очертаващите се енергийни проблеми в региона, Овчаров поясни, че Гърция няма проблеми с тока през зимата, а през лятото.

 Той отбеляза по повод настояванията от гръцка страна за затваряне на блоковете в АЕЦ Козлодуй, че Гърция вече не е против развитието на българската ядрена енергетика и не възразява срещу проекта АЕЦ Белене.

Румен Овчаров се срещна и с американския помощник държавен секретар Мат Брайзи по европейските и евроазиатски въпроси, наблюдаващ енергетиката в районите на Черно и Каспийско море.
Двамата са обсъждали енергийната независимост на региона и всички възможни доставки на енергийни ресурси, включително от средния Изток, проектът Азербайджан, проектът Набуко и др.

Американците силно подкрепят тези проекти, което съвпада с позицията на българското правителство, заяви след срещата Овчаров.