Без субсидии и гаранции овцевъдството и козевъдството в Европа и у нас са в риск. Това заяви Момчил Неков по време на обсъждане на предизвикателствата пред двата сектора в Европа провел се в Европейския парламент в Брюксел
"Колкото и да не звучи това привлекателно за Европейската комисия, секторите овцевъдство и козевъдство имат нужда от подкрепа и от гаранции", заяви българският евродепутат Неков.
"Нелоялните търговски практики като например забавяне на плащанията и подбиване на цената задушават двата сектора. Без редовни и навременни плащания стопаните не могат да извършват необходимите последващи действия, с което пък реинвестирането в сектора се прекъсва. Оттам секторът става икономически рисков и непривлекателен у нас", коментира още Неков.
Проблемът с намирането на работна ръка в сектор овцевъдство и козевъдство е много остър и повсеместен в Европа. Средната възраст на хората в бранша е 60 години. Той е и под засилващ се натиск от внос от трети страни като Австралия и Нова Зеландия. Миналата седмица земеделската комисия на Европейския парламент прие текст, предложен от Момчил Неков, Еврокомисията да изключи чувствителните отрасли, каквито са овцевъдството и козевъдството, от преговорния пакет.
Двете държави от Тихоокеанския регион са световни лидери в производството на овче мляко и месо. Опасенията на европейските производители произлизат от факта, че пред тях има по-високи стандарти за хуманно отношение и опазване на околната среда за разлика от фермерите в Австралия и Нова Зеландия. Поради тази причина секторът смята, че отварянето на Единния европейски пазар за безмитен внос ще бъде пагубно за и без това чувствителните отрасли.
Момчил Неков обърна внимание на възможностите за даване на повече видимост на продуктите на двата сектора чрез европейските схеми за качество.
"Те и по-конкретно схемите за географските означения, дават възможност за защита на продукти като например месо от шуменската медночервена или западно-старопланинската породи овце или зеленото сирене от Черни Вит, което също се прави от мляко на местна порода. Европейското законодателство дава възможност за използване и на термин за качество "планински продукт". Чрез него мляко и месо от животни отглеждани в планинските региони могат да получат повече видимост" коментира още българският евродепутат.
Момчил Неков стартира експертна работна група "планински продукт" преди няколко седмици в София с цел разработване на предложение за въвеждане на термин за качество "планински продукт" в българското законодателство.