ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция започва от днес прием на заявления за 2010 г. по тригодишната Национална програма по пчеларство.
Пчеларите могат да кандидатстват за общо 2 290 000 лв. безвъзмездно финансиране.

За първи път от 2010 г. по програмата ще се субсидира закупуването на пчели- майки, за което е предвиден 200 000 лв. финансов ресурс.

За покупка на пчели- майки производителите на мед могат да кандидатстват по две схеми - за увеличаване на броя на пчелните семейства или за подмяна на пчелите- майки - до 50% от наличните в пчелина.

Заявления за подпомагане могат да се подават и по всички прилагани досега мерки на програмата - за подновяване на пчелните кошери, за физико-химичен анализ на пчелния мед с цел подобряване на контрола върху качеството, както и за покупка на препарати в борбата срещу паразитната болест по пчелите.

За да получат финансиране пчеларите трябва да са регистрирани като земеделски производители, както и да разполагат с регистрация на пчелините от Националната ветеринарно - медицинска служба (НВМС).
При кандидатстване по програмата пчеларите вече ще трябва да представят и удостоверения за регистрация или пререгистрация на пчелините.

Заявленията за подпомагане за 2010 г. по програмата могат да се подават в Отделите по „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (бившите Областни разплащателни агенции) на 28-те Областни дирекции.
Приемът ще се извършва на два етапа: от 23 ноември 2009 г. до 15 януари 2010 г.; от 1 февруари 2010 г. до 31 март 2010 г.

Тъй като бюджетът на програмата е ограничен, при изчерпване на предвидените финансови средства по отделните мерки в хода на подаване на заявления, приемът може да бъде преустановен, предупреждават от Министерство на земеделието.

Предстои всички документи и инструкции, свързани с кандидатстването по програмата, да бъдат публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие".