Държавна помощ по програма "де минимис" за около 2,4 млн. лeва ще получат пчеларите.
Това стана ясно на среща между зам.-министрите на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров и д-р Лозана Василева с представители на пчеларски организации, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Очаква се парите да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на държавен фонд "Земеделие" в понеделник. Пчеларите ще получат парите до Нова година. Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията.

Помощта "де минимис" ще бъде дадена за пчелини с от 20 до 200 кошера. В условията за отпускането й няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства. Целта е през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период.

На срещата бе обсъдена идеята за следващата финансова година да се търси и възможност за целева кредитна линия, според възможностите на бюджета. Тя да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство.

На срещата беше обявено и, че предстоят да бъдат направени проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.