От Асоциацията на овцевъдите предупредиха за търговци, които нарушават правилата за продажба на агнешко месо. Информацията е седмица преди Великден.

За пръв път тази година Агенцията по храните въведе практика, според която българското месо е със син печат, вносното - с червен, информира съпредседателят на браншовата организация Симеон Караколев пред БНР.

"Печатите ясно трябва да дават информация за държавата. Всяка държава си има код и съответно номер на кланицата. За да се продава месо в търговската мрежа, то трябва да отговаря на тези условия", обясни Караколев.

От асоциацията съпоставят как новата наредба се прилага на практика: "Има някакво червено петно, от което всеки трябва да си вади извода: "Видиш ли, това е печат". Да, ама не", заяви Симеон Караколев.

Според информация на овцевъдите това месо идва от Македония през Гърция. Липсата на ясна информация какво е месото и от къде идва създава множество хипотези. "Това може да е месо, което гръцките търговци не го желаят. Тоест имало е една голяма заявка, гърците са казали: "Ние не я искаме. И сега какво да го правим, какво да го правим. Българите ще го изядат. Те са свикнали да ядат боклуци", добави Караколев.

Три дни след сигнала Регионалната дирекция на Агенция по храните във Велико Търново прави проверка.
"Наистина са установили подобна практика и са възбранили тези съответните количества и аз не знам докога", допълни Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите.