Цените на петрола в понеделник се понижават, губейки набраните от предишната сесия позиции заради прогониза за забавяне на Китай и съмнения за придържането на Русия към споразуениетао на ОПЕК.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняват с 0,52 процента до $55,61 за барел.

Американският еталон WTI в същото време се търгува около нивото $53 за барел, с 0,58 процента по-ниско от края на предишната сесия.

Китайските власти прогнозират ръст на икономиката през тази година около 6,5 процента, каза в неделя премиерът Ли Къцян. Този темп е по-нисък от растежа през последните години, за 2016-а БВП нарасна с 6,7 на сто.

Добивът на петрол л Русия през февруари остава на януарското равнище от 11,11 млн. барела на денонощие, гласи официалната статистика. Съкращаването на производството спрямо октомври м.г. остава около 100 хил. барела, при поет ангажимент на Москва към пакта да го намали с 300 хиляди барела.

На страната на петролните цени продължава да е рекордно голямото спазване на споразумението за намаляване на добива от ОПЕК - над 90 процента.

В същата посока действа и неспадащото като цяло политическо напрежение в Близкия Изток. Освен това в петък бунтовници атакуваха либийски пристанищни терминали, което заплашва петролните доставките от тази страна.