Националната ветеринарномедицинска служба ще изплати 251 209,92 лв. на 48 от собствениците на умъртвени животни в с. Кости до края на седмицата.

Припомняме, животните бяха умъртвени, за да се предотврати разпространението на епидемията от шап в страната. Труповете бяха закопани на специално определени места. Населеното място е под карантина, ограничен е достъпът на хора, а движението на животни е абсолютно забранено. 

Специална комисия от Регионалната ветеринарномедицинска служба в Бургас продължава да изготвя протоколите за изплащане на обезщетенията за умъртвените животни в с. Кости. До момента са изготвени документите за общо 395 животни - 111 овце, 154 кози, 100 говеда и 30 свине.

Директорът на НВМС Йордан Войнов благодари на стопаните за разбирането, което проявили към работата на ветеринарните лекари.

Наясно сме, че това е изключително болезнен, но и единствен начин да спрем разпространението на такова опасно заболяване, каквото е шапът, коментира още той.

По думите му през следващата седмица се очаква да бъдат изплатени и обезщетенията на собствениците на животни от село Резово. Установено беше, че заразата е дошла от 21 турски бивола, които са преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

Припомняме, заради откритата зараза от шап Русия въведе временно ограничение на вноса на животинска продукция от България.

На 14 януари Молдова забрани вноса на млечни продукти от България заради открито заболяване шап по животни. Забраната е въведена за неопределено време.

Само ден преди Молдова и Швейцария забрани вноса на мляко и месо от България заради открития шап.