Над 40 водещи фирми от текстилния бранш се обявиха срещу идеята за създаване в Пловдив на китайска борса за суровини за шивашката промишленост, информира Радио Пловдив.

В декларация до министъра на икономиката Румен Овчаров, областния управител и кмета на Пловдив, производителите настояват за отговор на въпроса как китайската борса ще подпомага българската продукция и дали при създаването на мегатържището ще бъдат прилагани всички правила и изисквания, за които България ще бъде проверявана като член на Европейския съюз.

Текстилните производители споделиха опасенията си, че на борсата ще се продават не само китайски суровини, а и готови стоки с ниска цена. Те обявиха, че са готови да протестират, тъй като работниците им, които са около 38 хиляди, щели да останат без работа заради вноса от Китай.

Фирмите от текстилния бранш настояха още председателят на Асоциацията на фирмите от леката промишленост Дияна Маринкева да обясни защо е преговаряла от тяхно име с китайския посланик, губернатора и кмета за създаването на мегаборсата.