Към практическите проблеми на бизнеса и внедряването на иновации ориентира своята дейност Сдружение "Регионални научно-технически съюзи"-Пловдив.

Новата линия е заложена в плана за неговата работа през следващите 3 месеца и ще продължи през 2007 година.

Целта е учени и експерти да предлагат приложими модели за развитие на различни сектори от икономиката и за оптимизиране на дейността на фирмите според изискванията на европейския пазар.

"Сдружението включва организации от 17 бранша и над 1200 индивидуални члена, сред тях са изявени научни работници, инженери, икономисти, технолози и специалисти.

Този потенциал може да се използва много ефективно за развитието на Пловдивска област", поясни изпълнителният директор на СРНТС Розен Попов.

Според него връзките между науката и бизнеса ще стават все по-интензивни, защото това е пътят за пазарна адаптация на българските производители към изискванията на ЕС.

Освен първият международен симпозиум "Екологични подходи при производството на безопасни храни", който ще се проведе на 19 и 20 октомври, до края на годината ще бъдат организирани още няколко престижни форума.

Сред тях са срещата на преподаватели, студенти и фирми от областта на информационните технологии, дискусията за развитие на електротехническата и електронната промишленост в региона, кръглата маса "Интелектуалната собственост и финансиране на фирмите".

Предстои научно-практическата конференция за съвременните тенденции в технологията и икономиката на машиностроителното производство. На евроинтеграцията са посветени конференциите за приобщаване на българските фермери в ЕС и за условията за навлизане на български стоки в пазар.

През първите 6 месеца на годината членове на СРНТС-Пловдив са изнесли 24 доклада на международни форуми като най-активни са били учените и специалистите от областта на земеделието, изобретателството и интелектуалната собственост, биотехнологиите и металургията.

Общо 95 прояви е организирало СРНТС в първото полугодие, участниците в тях са били 5732, съобщи Пловдив24.