Има стоки, които повишиха цената си с доста голям процент, който е по-голям и от инфлацията (3-4%). Това заяви председателят на Софийската стокова борса Васил Симов на пресконференция в БТА.

2018 беше годината, в която приключихме обединението на борсовия пазар в България. Отчетът показва, че борсата има оборот от над 345 млн. лева.

Пазарният дял на Софийската стокова борса е над 95% по неофициални данни. Рязко се е повишил оборотът за последните три години, показват резултатите.

Това е в резултат от обединяване на усилията на брокерите. Сключените сделки за последните 10 години показват, че тенденцията е към повишаване.

Най-оборотно се оказва последното тримесечие на изминалата година, отчитат от Стоковата борса. Борсата търгува в три кръга - хранителни стоки, индустриални и кръг зърнени стоки. Най-голям дял имат т.нар. индустриални стоки - близо 90% от оборота на борсата - около 236 млн. лева.

Цената на петрола се срина до 15-месечно дъно

Цената на петрола се срина до 15-месечно дъно

Един барел американски лек суров петрол - 47,87 долара

Слаба по активност е търговията с царевица, маслодаен слънчоглед и захар, изтъкна Симов. Надявам се 2019 г. да бъде доста динамична в борсово отношение, заяви Симов. Според него обединяването на борсовия пазар у нас би трябвало да доведе до по-активна търговия.

Около местните избори се очаква да има известно затишие. По отношение Брекзит Симов коментира, че процесът няма да даде отражение веднага. Колкото до борсовите цени на международните пазари, според него това няма да повлияе на цените, а по-скоро на количеството произведена продукция.

Политическите фактори са важни и когато става въпрос за глобални размествания, но други са факторите, които Симов очаква да се отразят на движението на цените.

Изненадващо за председателя на стоковата борса е продължаващият спад на цената на петрола. Той е борсова стока, която не се влияе от търсене и предлагане, а от конфликти, геополитика и политически стресове. Борсовият обзор включва и данни за движението на цените през изминалата година, които представи директорът на Дирекция "Търговия" към Софийската стокова борса Десислава Симеонова.

Зърното поевтинява навсякъде без България

Зърното поевтинява навсякъде без България

В България изкупната цена на пшеницата обаче е 320 лева

Цената на суровото слънчогледово олио на световната борса спада с около 13%. В България цените за 2018 са се запазили. В началото на годината слънчогледовото олио за литър е струвало 1,65 лв, а в края на годината цената му е понижена с 1 стотинка, обясни Симеонова. Спад в цената със 17% бележи захарта. Бялата рафинирана захар се предлагаше за около лев за килограм, а в края на декември падна до 94 стотинки за килограм без ДДС. Брашно тип 500 на едро се предлагаше за около 64 ст., а в края на годината цената достига 69 ст., което е увеличение от 7%.

Симеонова посочи още, че "при индустриалните стоки за поредна година се потвърждава тенденцията повече сделки да са към този кръг". Групата на горивата заема най-голям дял от тях. Едва 6% от оборота са от метал и метални

изделия. Търгуваме обикновено дизелово гориво, различни видове бензин, пропан бутан. Средната цена на суровия петрол в началото на годината е 67 долара за барел. Сега цената падна до 55 долара за барел. Понижението на годишна база е с около 19%. В групата на течните горива е търгувано с различни видове бензин, посочи Симеонова. За калая е назначителен спадът на цената с 2%, а при никела се бележи понижение с около 17% на годишна база, посочиха от Стоковата борса.

"И петролът, и захарта, и олиото вървят в посока надолу", заяви Симов. Петролът се срина, но това за производителите на петрол не е хубава новина. Намалението на цените е добре за потребителите, но никак не е добре за производителите, коментира председателят. При зърното цените се увеличават. Търговците очакват по-високи цени през зимния период и по-агресивно развитие на пазарите за пшеница и царевица. 745 млн. тона е глобалното потребление на двете култури.

Потреблението расте за разлика от производството, обясни Десислава Симеонова. Това е основната причина за повишение на цените, коментира тя. Цената на хлебната пшеница на всички пазари на годишна база е скочила с 16%. За сравнение, в Русия е с 18%, в Германия и в САЩ, 17%.

През миналата година търговията на зърно е основно хлебна и фуражна пшеница. В началото на година цените бяха 270 за тон без ДДС, а в края на годината купува и продава в диапазон 330-360 лева за тон без ДДС. От борсата отбелязаха, че конкуренцията в черноморския регион е много силна.

2018 година и началото на тази година показва баланс при цените на царевицата. От средата на миналата година борсата се опитва да създаде нова електронна платформа за търговия. Основната цел е модернизация и дистанционни услуги. Платформата ще бъде достъпна от месец февруари.