Всички търговски вериги предлагат ябълки от миналата година. Това алармира пред БНР фермерът Красимир Кумчев. От думите му стана ясно, че български преработвател е получил оферта от Полша за 6 евроцента за килограм ябълки. Кумчев обясни, че това са ябълки, които са предназначени за прясна консумация, но са престояли 11 месеца в хладилник. Сега обаче хладилниците трябва да се почистят за новата реколта.

Българският преработвател е отказал ябълките за 6 цента, защото нямат характеристика за качествен сок. Ябълките застояли заради ембаргото за Русия. Преди износът за Руската федерация е бил 600 000 – 700 000 тона. Полските производители обаче, по думите на Кумчев, получават достатъчно евросубсидии, за да продават дори на такава цена.

Фермерът коментира, че сметките на родните производители на излизат, защото колегите им в чужбина получават достатъчно субсидии, за да продават на изключително ниска цена. Красимир Кумчев е категоричен, че те няма как да бъдат конкурентни.

Той обясни, че по свежестта на кората може да се разбере дали една ябълка е откъсната миналата седмица или миналата година. При старите видът на плода не е свеж.

Красимир Кумчев попита какво пречи да се въведе правило 50 % от храните в супермаркетите да са родно производство. Такова правило било въведено в Румъния.