16 тунела са с умерен и висок риск. Това е показала проверката, възложена от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) на всички 34 такива съоръжения по републиканските пътища. Не е добро състоянието на двата тунела край Велико Търново, на обходния път на Ловеч, съоръженията "Витиня", "Ечемишка" и "Топли дол" на АМ "Хемус". Това обясни пред БНТ председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Пирин Пенчев.

Припомняме, че до проверките се стигна след трагичния инцидент в тунела "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус". При него жена загина, след като осветително тяло падна върху автомобила, в който пътувала. Инцидентът доведе до уволнения. Сред отстранените от длъжност бе и шефът на УС на АПИ Дончо Атанасов.

За 5 дни свършихме повече, отколкото за 5 години, обяви Герджиков и пусна „Ечемишка“

За 5 дни свършихме повече, отколкото за 5 години, обяви Герджиков и пусна „Ечемишка“

Служебният министър-председател похвали организацията

Пенчев подчерта, че част от мерките по обезопасяването на съоръженията ще бъдат предприети веднага. Това ще стане чрез програмите за текущ ремонт. Това се отнася за тунелите, които нямат сериозни конструктивни нарушения и имат нужда от укрепване (торкретиране) на армировката.

Ще бъдат обследвани тунелите, чиято конструкция се нуждае от укрепване. Ще бъде направена и паспортизация, която ще послужи на следващия етап за техническо задание на проекта.

Ще бъдат затворени съоръженията, които крият опасност за шофьорите. Това ще стане след предписанията на специалните междуведомствени групи с представители на транспортното министерство и МВР, уточни Пенчев.

Трима уволнени след трагичния инцидент в "Ечемишка"
Обновена

Трима уволнени след трагичния инцидент в "Ечемишка"

По думите на Герджиков престъпната небрежност трябва да се санкционира

Възстановителните дейности на тръбата за София на тунел "Ечемишка" ще започнат след приключването на ремонта в тръбата за Варна. Междувременно ще се търсят и допълнителни средства за това.

Инж. Пирин Пенчев подчерта, че в АПИ и в пътния бранш работят много добри специалисти. Той благодари на служителите от пътните фирми, които за 5 денонощия и 24-часова работа са успели да изпълнят необходимото, за да се пусне колкото се може по-бързо движението през "Ечемишка".

Пенчев призова да не се очерня браншът, който през последните години е построил нови пътища, тунели и мостове. Той е категоричен, че ще е последният съдник на системата. По мнението му проблемът не е в хората, а по-скоро в липсата на средства.

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"
Обновена

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"

Осветително тяло е паднало върху автомобил

Шефът на АПИ коментира още, че пътищата са услуга за обществото и икономиката. Те допринасят за това бизнесът да работи и произвежда. Инж. Пирин Пенчев подчерта, че трябва да има разбиране, че за къщата си трябва да се грижим като добър стопанин. Той изрази съжаление, че пътната система е недофинансирана от над 20 години. Има сериозен недостиг на финансов ресурс за поддържането на републиканската мрежа.

Пенчев цитира изследване на Световната банка, според което всеки един невложен навреме долар води на следващата година от потребност да се инвестират нови 5. "Ако системно закъсняваме с превантивните ремонти, със стартирането на аварийните дейности, нещата ще стават все по-зле", предупреди още Пирин Пенчев.