Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка" на АМ "Хемус".

От МВР съобщиха пред bTV, че осветително тяло е паднало върху автомобил, в който жената се е возела. Водачът на автомобила е ранен и е откаран в болница.

Свидетел пред телевизията e заявил, че са паднали множество лампи и са се забили в автомобила.

Едната тръба на тунела е в ремонт и движението се извършваше двупосочно в другата тръба - в посока София. Заради инцидента обаче и тя е затворена.

От АПИ обявиха, че е ограничено движението по АМ "Хемус" в тунел "Ечемишка", посока София поради инцидента. Обходен маршрут по път I-1 Ботевград - София през пътен възел "Ботевград".

По-късно от АПИ уточниха в съобщение, че паднала осветителна греда в неремонтираната тръба в тунел "Ечемишка" е причината за пътния инцидент.

Първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система.

Експерти на АПИ ще извършат оглед на конструкцията на осветлението и при наличие на опасни елементи ще бъдат отстранени, за да се осигури безопасното преминаване през съоръжението.

Движението в тунела ще бъде възстановено след като завършат следствените действия и бъде направен обстоен оглед на осветителната система.

В момента основно се ремонтира тръбата за Варна на тунел "Ечемишка".

Строителните работи започнаха в началото на септември м. г. и се очаква да продължат до пролетта. Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г.

Осветлението на тръбата за София предстои да бъде ремонтирано, след като приключи цялостният ремонт на тръбата за Варна.

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

Експертите първо ще преценят риска от тази мярка

Припомняме, още през 2008 година тогавашния директор на "Автомагистрали" Антон Антонов предупреди, че тунелът "Ечемишка" е в критично състояние и всеки момент от тавана му може да започнат да падат лампи върху автомобилите.

Тогава бе обявено и че ремонтът на тунела ще бъде отложен за след приключване на ремонтните работи на "Топли дол" през същата година.

Антон Антонов обаче е отстранен от длъжност през 2012 година от министър Лиляна Павлова заради критичната ситуация през зимата точно на отсечките на "Хемус".