Служебният премиер Огнян Герджиков освобождава председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов.
Герджиков даде изявление в Министерския съвет във връзка с действията на изпълнителната власт след трагичния инцидент в тунела "Ечемишка". По думите на Герджиков инцидентът е престъпната небрежност трябва да се санкционира.

Пирин Пенчев ще е новият председател на Управителния съвет на АПИ

Поне две големи инспекции трябва да са направени на "Ечемишка"

Поне две големи инспекции трябва да са направени на "Ечемишка"

Баламосват ни, че регионалният министър не е отговорен, скочиха от сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност"

Герджиков освобождава от поста изпълнителния директор на "Автомагистрали" АД Парашкев Кръстев.

Валентин Николов е назначен на негово място.

Прекратено е служебното правоотношение на директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Златев.

Премиерът настоява пред министъра на регионалното развитие и блогаустройството да бъдат освободени и директорът на областно пътно управление София Веселин Николов и началникът на районна пътна служба "Хемус" Боян Игнатов. Сам е подал оставка директорът на дирекция "Пътна инфраструктура" в АПИ.

Поне 4 подобни инцидента имало в "Ечемишка" за последните години

Поне 4 подобни инцидента имало в "Ечемишка" за последните години

Пътната агенция е осъдена на две инстанции

Герджиков е разпоредил още на министър Спас Попниколов да се направи пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите като мостове, тунели, с оглед на тяхната безопасност.

Самият Герджиков поема личен ангажимент магистрала "Хемус" да бъде пусната в понеделник, 13 февруари.

Йонко Иванов: Абсолютно безхаберие и по другите тунели

Йонко Иванов: Абсолютно безхаберие и по другите тунели

Припомняме, жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка" на АМ "Хемус" в неделя, след като осветително тяло падна върху автомобила. Ранен беше и шофьорът, брат на жертвата..

Едната тръба на тунела в момента е в ремонт, а движението се извършваше двупосочно в другата тръба - в посока София. Заради инцидента обаче и тя бе затворена.

Трагичният инцидент повдигна много въпроси за отговорността за състоянието на пътната инфраструктура. Междувременно стана ясно, че още през 2008 година тунелът "Ечемишка" е посочен от специалисти като критичен и с нужда за належащ ремонт. Предвиден е такъв ремонт и дори е сключен договор и са преведени пари за това, както осведоми ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Заради блокиране на ремонта от съдебни процедури в момента се налага държавата да си търси парите обратно - става въпрос за немалка сума от над 2 млн. лв.

Междувременно ремонти не са правени.
След инцидента от АПИ съобщиха, че направената през септември 2016 г. профилактика на АМ "Хемус" не е показала възможни проблеми. 

От Министерския съвет по-късно информираха с биографични данни за двамата нови началници.

Пирин Пенчев е завършил транспортно строителство във Висшия институт по архитектура и строителство и има над 22 години опит в областта на пътното и мостово строителство в България, включително като заместник-директор с ресор Строителство, поддържане и експлотация на републиканската пътна мрежа и проектна готовност в АПИ. Има експертиза и в прилагането на националната нормативна уредба, свързана с проектирането и строителство на обекти от пътната инфраструктура на България, включително големи съоръжения и тунели.

Валентин Николов е доктор по право от СУ "Св. Климент Охридски". Има дълъг стаж в държавния и частни сектор, а от 2009 до 2012 г. е бил председател на съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД.

Според разпореждането на премиера Огнян Герджиков ще има пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите - тунели, мостове и други, с оглед гарантиране безопасността на пътуващите. От МС уверяват, че ще бъдат положени максимални усилия, за да се спази определеният срок за пускане на движението по затворения участък от АМ "Хемус" до 13 февруари, понеделник.