Направената през септември 2016 г. профилактика на АМ "Хемус" не показала възможни проблеми. Част от АМ "Хемус" остава затворена за движение заради инцидента в тунел "Ечемишка", съобщиха от АПИ.

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"
Обновена

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"

Осветително тяло е паднало върху автомобил

До осигуряването на безопасни условия за преминаването на всички видове моторни превозни средства остава спряно двупосочното движение от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" на автомагистралата.

В момента лекотоварният трафик преминава по стария път София - Ботевград, заяви инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ.

Инж. Златев обясни, че преди да започне през септември м. г. ремонтът в тръбата за Варна на тунел "Ечемишка", която е била в много по-лошо състояние от тази, в която вчера стана пътния инцидент, е направен преглед на лампите и на електроинсталацията на тръбата. Едва след това движението е било пренасочено и организирано двупосочно в нея, като са подменени няколко осветителни тела и е прегледана конструкцията.

Ограничения по АМ "Хемус" след трагичния инцидент в "Ечемишка"

Ограничения по АМ "Хемус" след трагичния инцидент в "Ечемишка"

Затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" двупосочно

Създадена е работна група, в която участват и външни експерти, специалисти по метални конструкции. Те ще направят допълнителен оглед, за да се установят причините на инцидента и какво е състоянието на съоръжението към днешна дата, за да се предприемат необходимите действия.

"Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България", заяви още инж. Златев.

Започна ремонтът и на тунел „Ечемишка“

Започна ремонтът и на тунел „Ечемишка“

В момента се ремонтира и „Витиня“, виадукт „Елешница“ и участъкът между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“

В момента товарните автомобили са пренасочени по обходни маршрути. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен преминават през Искърското дефиле. Пътуващите от София за Варна преминават по АМ "Тракия" и през Прохода на Републиката и Ришки проход продължават към Северна България.

По тунелите трябва да се правят и внезапни проверки за безопасност

По тунелите трябва да се правят и внезапни проверки за безопасност

Всеки тунел трябва да има отговорник по безопасността, обясни Йонко Иванов

Въведената от 5 февруари 2017 г. временна организация на движението е:

Забранява се движението на всички МПС по АМ "Хемус" в участъка пътен възел "Витинска река" - пътен възел "Правец".

Движението на леките автомобили в посока Видин, Русе и Варна от София се осъществява по следния маршрут: по АМ "Хемус" до пътен възел "Витинска река" - път I-1 до пътен възел "Правец" - по АМ "Хемус" до пътен възел "Коритна" към I-3 (Русе) и I-4 (Варна).

Товарните автомобили се пропускат контролирано в часовете с по-малка интензивност на движението. В останалото време препоръчваме да се ползва АМ "Тракия" и през Прохода на Републиката и и "Ришки" да се преминава в Северна България.

Забранява се движението на МПС над 12 т по пътищата I-3 Бяла-Плевен-София и I-4 Велико Търново-Ловеч-София в посока София.

Алтернативният маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен е: път II-35 Ловеч - Плевен - път II-13 Плевен - Кнежа - Борован - път II-15 Борован - Враца - път I-1 Враца - Ребърково - път II-16 Ребърково - Своге - София.

Припомняме, още през 2008 година тогавашния директор на "Автомагистрали" Антон Антонов предупреди, че тунелът "Ечемишка" е в критично състояние и всеки момент от тавана му може да започнат да падат лампи върху автомобилите.

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

Експертите първо ще преценят риска от тази мярка

Тогава бе обявено и че ремонтът на тунела ще бъде отложен за след приключване на ремонтните работи на "Топли дол" през същата година.

Антон Антонов обаче е отстранен от длъжност през 2012 година от министър Лиляна Павлова заради критичната ситуация през зимата точно на отсечките на "Хемус".