Всеки тунел трябва има отговорник по безопасността, който трябва не само да прави регулярни, но и внезапни проверки на съоръжението. Това обяви пред БНТ Йонко Иванов от Съюза на професионалните автоинструктори във връзка с трагичния инцидент, при който жена загина в тунела "Ечемишка".

Припомняме, че осветително тяло е паднало върху автомобила, в който жената се е возела. Шофьорът е ранен и е откаран в болница. Свидетел разказва, че са паднали множество лампи, които са се забили в колата.

Ограничения по АМ "Хемус" след трагичния инцидент в "Ечемишка"

Ограничения по АМ "Хемус" след трагичния инцидент в "Ечемишка"

Затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" двупосочно

Йонко Иванов обясни, че разпоредбата за проверките е доста стара и е разписана още през 2007 година. В нея било записано, че проверки трябва да се правят на период от 5 години. Това обаче не изключвало факта, че статутът на тунела се променя. Йонко Иванов подчерта, че е едно да минат 10 000 автомобила, а друго - 100 000.

Той е категоричен, че както него го карат да шофира със зимни гуми, така той иска да кара по безопасни пътища, а не близките му да се страхуват да не падне нещо и да го удари. "Трябва да загине човек, за да направим нещо в тази държава", възмущава се Йонко Иванов.

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"
Обновена

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"

Осветително тяло е паднало върху автомобил

Междувременно директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Георги Златев обяви, че предстои оценката на експертите. Засега от агенцията не могат да посочат чия е вината за трагедията. Златев обясни, че е сформирана комисия, която да провери металната конструкция. По думите му няма период за ремонт на тунелите. Правят се огледи и тогава се констатира нужда от ремонт.

Профилактика на тунела "Ечемишка" е направена през септември и индикации за проблеми не са открити. Златев е категоричен, че никой не е целял да се стигне до такъв тежък инцидент. Той подчерта, че металните конструкции са на над 30 години, има значителна корозия. Затова се разчита на експертите.

Институциите да изяснят причините за смъртта в тунел "Ечемишка", иска Герджиков
Обновена

Институциите да изяснят причините за смъртта в тунел "Ечемишка", иска Герджиков

Прокуратурата вече е завела следствено дело по случая

Инж. Георги Златев обяви още, че тунел "Ечемишка" ще бъде отворен, когато се осигури безопасното преминаване на хората. Старият път се поддържал в проходимо състояние и шофьорите се призовават да го използват.

Товарните автомобили са пренасочени през Искърското дефиле и през магистрала "Тракия". През проходите можели да се насочат към Северна България.

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

Експертите първо ще преценят риска от тази мярка

Припомняме, още през 2008 година тогавашния директор на "Автомагистрали" Антон Антонов предупреди, че тунелът "Ечемишка" е в критично състояние и всеки момент от тавана му може да започнат да падат лампи върху автомобилите.

Тогава бе обявено и че ремонтът на тунела ще бъде отложен за след приключване на ремонтните работи на "Топли дол" през същата година.

Антон Антонов обаче е отстранен от длъжност през 2012 година от министър Лиляна Павлова заради критичната ситуация през зимата точно на отсечките на "Хемус".