Институциите да изяснят причините за трагичния инцидент, при който загина жена в тунел "Ечемишка".

Това стана ясно след разговор между служебния премиер Огнян Герджиков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. Припомняме, преди обяд лампа падна в тунела на АМ "Хемус" и уби жена в тунел "Ечемишка".

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"
Обновена

Жена загина по нелеп начин в тунела "Ечемишка"

Осветително тяло е паднало върху автомобил

Към момента от АПИ уверяват, че това е станало в неремонтираната тръба на съоръжението. Герджиков е поискал да бъде потърсена отговорност. Прокуратурата вече е завела следствено дело по случая.

Огледът на мястото продължава и в него ще се включи министърът на регионалното развитие и благоустройството. Премиерът е информирал президента Румен Радев за предприетите действия.

Ремонтират едната тръба на тунела "Ечемишка"

Ремонтират едната тръба на тунела "Ечемишка"

Нови ограничения на магистрала "Хемус" днес

Министър-председателят изрази съболезнованията си към близките на загиналата.

По-късно от МВР съобщиха, че регионалният министър Спас Попниколов огледа мястото на инцидента в тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус" заедно с инж. Дончо Атанасов - председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура".

Министър Попниколов обяви, че няма да се допусне движение през тунела, докато не се осигури пълната му безопасност. Инж. Дончо Атанасов посочи, че тунелът не е ремонтиран, откакто е пуснат в експлоатация през 1985 г., а в момента се ремонтира в другата, дясна тръба, която е била в много по-лошо състояние.

В 18:30 - часове след инцидента, от МВР съобщават, че предстои да се назначи специална комисия, която да проучи какво е състоянието на авариралото съоръжени и какви мерки трябва да бъдат предприети за пълното му обезопасяване.

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

За 6 май може да пуснат и двете тръби на "Топли дол"

Експертите първо ще преценят риска от тази мярка

Припомняме, още през 2008 година тогавашния директор на "Автомагистрали" Антон Антонов предупреди, че тунелът "Ечемишка" е в критично състояние и всеки момент от тавана му може да започнат да падат лампи върху автомобилите.

Тогава бе обявено и че ремонтът на тунела ще бъде отложен за след приключване на ремонтните работи на "Топли дол" през същата година.

Антон Антонов обаче е отстранен от длъжност през 2012 година от министър Лиляна Павлова заради критичната ситуация през зимата точно на отсечките на "Хемус".