Почти с 10% поскъпна хлябът в благоевградска област. От началото на седмицата големите производители вдигнаха цените на най-продавания хляб от 1,10 на 1,20 лева, съобщи БНР.

Това е второто увеличение на цената на хляба за половин година.

Припомняме, по-рано днес Димитър Бакалов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Югозападна България увери пред БНР, че няма да има поскъпване на цената на хляба заради очакваните по-високи цени на тока.

Уверяват, че поскъпването на тока няма да се отрази на цената на хляба

Уверяват, че поскъпването на тока няма да се отрази на цената на хляба

Поскъпването ще е за сметка на малките производители

При предишното поскъпване на насъщния хлебопроизводителите в региона се мотивираха с цената на брашното от миналогодишната реколта. Сега промяната изпреварва вероятната причина - очакването увеличение на цената на електроенергията.

Цената на горивата, която отново тръгна нагоре, макар и плавно, също влияе върху разходите за доставката на основната стока. Така за последните седем месеца хлябът поскъпна с 20%.

От браншовата организация на производителите припомнят, че са поискали диференцирана ставка на ДДС за хляба. Те дават за пример съседна Гърция, където данъкът на стоките от първа необходимост беше намален от 24% на 13%.