Подготвя се стартът на строителството на автомагистрала "Хемус" в нови два участъка. Единият е от гара Яна до околовръстния път на София, като строителството ще започне след три месеца. Вторият е от село Белокопитово до Каспичан и работата ще започне след два месеца. Това съобщи край Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от „Дарик".

Двата участъка са с обща дължина близо 17 км., а стойността им е над 100 млн. лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" и от държавния бюджет.

Днес са приключили съгласуванията на ниво правителство за създаването на държавното предприятие "Национални стратегически инфраструктурни проекти". В четвъртък предстои съгласуване в ресорните парламентарни комисии.

След като бъде създадено предприятието, от юли то ще може да започне работа. До септември трябва да бъде уточнена организацията работата и да бъдат назначени експерти. Министърът изрази надеждата това да е силен международен екип, който „да става и ляга с мисълта за магистралите „Черно море", „Хемус" и „Струма".

Край аксаковското село Изворско министърът на регионалното развитие и благоустройството преряза лентата на завод за сухи строителни смеси. Заводът на френската компания „Вебер" е втори подобен у нас. Инвестицията в него е на стойност 6,5 млн. лева и ще даде поминък на 30 души от региона. Очаква се след година заетите в производството да стигнат 100 човека.

Производствената база е разположена на 22 дка, а годишният капацитет възлиза на 50 000 тона. При производствения процес няма да се използва вода и всички отпадъчни материали ще се рециклират изцяло.

Според министър Плевнелиев България може да се позиционира като база за производство и логистика на строителни материали и износа им в целия Балкански регион с над 50 млн. потребители.

"Светът е много променен през последните две години. Ако през 2008 милиардите запалваха инвестиционни апетити за още милиарди, сега това е невъзможно. Моделите, които се опираха само на краткотрайни и бързи печалби чрез строителство и търговия с недвижими имоти, приключиха. Ние можем да бъдем големите печеливши в региона, ако не унищожим това, което сме построили през последните 20 години", отбеляза Росен Плевнелиев.