За разлика от другите европейски държави в България все още няма хляб за диабетици с доказани качества, който е тестван и сертифициран от медицински специалисти.

Затова и започва разработката на хлебен продукт за диабетици и хора с наднормено тегло.

В разработването и тестването му са се включили лекари от Клиниката по ендокринология и диабет към Университетска детска болница в София и Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ «Царица Йоанна - ИСУЛ».

Те са тествали продукт на фирма „Нилана", разработен съвместно с австрийската фирма „Пфанел".

От фирмата са убедени в качествата на хляба, тъй като продуктът вече е лицензиран от немския институт „Биотаск" като храна за диабетици в съответствие с Наредбата за диетични храни в Германия.

Германия е известна като страната с най-строги изисквания в Европа при сертифицирането на хранителни продукти за диабетици. През последната година хлябът е бил одобрен за производство и в други страни от ЕС и се препоръчва от водещи европейски диабетолози.

Резултати от проведеното до момента изследване ще бъдат представени по време на Петия Международен конгрес на Българската диабетна асоциация, който ще се проведе от 14 до 16 май 2010 г.