Преговорите по новия Колективен трудов договор (КТД) в сектор "Здравеопазване" ще бъдат завършени през следващата седмица. В документа ще бъде заложен ръст на основните месечни заплати на медицинските специалисти, като се предвижда значително повишение на стартовите възнаграждения по категории персонал.

Това е договорено на срещата между синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа", премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова в петък. Срещата е проведена в продължение на преговорите по новия КТД и в нея са участвали и представители на здравните федерации към двата синдиката, съобщиха от КНСБ.

От синдиката отбелязват, че старият колективен договор е преподписан в началото на 2021 г. в условията на ковид пандемията, след което са започнали преговори по новия, така че в него да залегне ръстът на стартовите възнаграждения, за който Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ настоява от няколко години.

Сербезова обеща подпис за заплатите на медсестрите до дни

Сербезова обеща подпис за заплатите на медсестрите до дни

Очаква се Анексът към Националния рамков договор да бъде подписан в началото на април

След многократни разговори с Министерството на здравеопазването, в петък в присъствието на премиера, президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е постигнато съгласие началните заплати да станат както следва: 910 лв. за санитар, 1500 лв. за медицинска сестра и 1900 лв. за лекар без специалност.

За болничните заведения, които ще приложат новия колективен договор, стойността на клиничните пътеки ще бъде увеличена с 25%.

От КНСБ обясняват, че с Колективния трудов договор освен начални основни месечни заплати по категории персонал се договарят и допълнителни трудови възнаграждения (за придобит трудов стаж и професионален опит, за нощен труд, за разположение), които са значително по-високи от минималните такива, като окончателните параметри на постигнатите договорености ще станат ясни до дни, след като бъде проведен отраслов съвет през следващата седмица.

Протестираха медици и от УМБАЛ "Александровска"

Протестираха медици и от УМБАЛ "Александровска"

Те са недоволни от отпадането на допълнителните 1000 лв.

"От страна на медицинските специалисти в преговорите и подписването на отрасловия договор участват структурите на КНСБ и КТ "Подкрепа". Други организации, включително такива, провокирали протестни действия, докато текат преговорите по новия колективен трудов договор, нямат отношение към договарянето на заплатите в здравеопазването", уточняват от КНСБ.