Очаква се през следващата седмица да бъде подписано споразумение между Столична община и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за приватизация на сто процента от "Топлофикация София", информират от пресцентъра на МИЕ.

В момента работна група подготвя това споразумение. От страна на МИЕ в нея участва заместник-министър Анна Янева.

Според министър Петър Димитров приватизацията на "Топлофикация София" трябва да се извърши нацяло.

Концепцията на МИЕ е за привличане на стратегически инвеститор с опит и с финансови възможности за развитие на дружеството.

По този начин ще се защитят интересите на столичани, ще се гарантират доставката на топлинна енергия за столицата и по-нататъшното развитие на дружеството в конкурентна среда, смятат от МИЕ.

Министър Димитров и кметът на София Бойко Борисов са постигнали съгласие, че за осигуряване на прозрачна приватизационна процедура е необходимо да се привлече независим консултант.

По-рано днес министър Петър Димитров каза пред БНР, че след конструктивни разговори с ръководството на Столична община вече се върви към приватизация на топлофикационното дружество.

Димитров посочи, че "Топлофикация София" в момента има около 200 милиона лева дълг към "Булгаргаз", от които 150 са разсрочени и само за ноември и декември има нови 43 милиона лева задължения.