До 25 януари 2010 г. само 195 търговци на цигари от София са подали заявления за регистрация по ДДС в столичната дирекция на НАП, съобщиха от агенцията.

От там допълват, че служителите от отдел регистрация в София приемат едва по 10-15 заявления на ден.

Данните показват, че в столицата са издадени разрешителни за търговия с тютюневи изделия на повече от 20 000 търговци.

Очаква се около 80% от тях да подадат заявления за ДДС регистрация. Повечето обаче изчакват крайния законов срок, за да изпълнят това свое задължение, отбелязват от НАП.

Според последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове само регистрирани по ДДС лица могат да продават цигари, напомнят от там.

Освен регистрация по ДДС, те трябва да имат и разрешение за търговия с тютюневи изделия, което се издава от митницата по местонахождение на търговския обект.

Срокът, до който лицата, притежаващи /към 1 декември 2009 г./ разрешение за търговия с тютюневи изделия трябва да го подновят, е 31 април.

За целта те подават заявление за издаване на ново разрешение в съответната митница по местонахождение на търговския обект.

До получаване на отговор от митническите власти търговците могат да продължат дейността си.

Валидната ДДС регистрация е задължително условие за получаването на разрешение за търговия с тютюневи изделия. Затова преди да подадат документи в Агенция „Митници", търговците трябва да се регистрират в НАП

Регистрацията по ДДС се извършва в териториалната дирекция на НАП по адреса на управление на фирмата. Законовият срок за издаване на удостоверението за регистрация по ДДС е 14 дена от подаване на заявлението.