Министерство на земеделието и храните (МЗХ) започва проверка на шефа на горското в Габрово Иван Недков във връзка с ползвания от него под наем автомобил хибрид за 72 000 лева годишно. Това обяви на брифинг след правителственото заседание министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Министерство на земеделието и храните е забранило да се инвестира в покупка или други форми на придобиване на леки автомобили, които не са за обслужване на горскостопанските дейности”, категорична бе Танева. Тя определи процедурата и условията по наема като „скандални”. 

Десислава Танева информира, че договорът за наем е спрян от самия директор. „По неофициални източници на информация, разбирайки че все пак въпросният лек автомобил, който не е предназначен за обслужване на горскостопанската дейност, се ползва, ресорният заместник-министър забранява ползването и разпорежда прекратяването на договора за наем”, коментира още министър Танева.

Инспекторатът на МЗХ ще проверява на място дали въпросното луксозно возило продължава да се ползва от директора на Северното горско предприятие Иван Недков.

„Днес на място сме изпратили инспектората и екип, който да провери дали това е факт и въз основа на какво продължава ползването на лек автомобил, който е негоден да обслужва горскостопанската дейност на предприятието. Ако се установи неизпълнение на разпорежданията на МЗХ, принципалът ще предприеме съответните мерки спрямо директора”, заяви Танева.

Министърът коментира още, че директорът Иван Недков е от доста дълго време на поста и с личните си доходи определено можел да си позволи ползването на подобен автомобил.