Полша проявява интерес да произвежда българско кисело мляко.

Тя е напът да се превърне в поредната държава, която ще заплаща лицензионни такси на България за правото да произвежда традиционния продукт. Това стана ясно на среща между изпълнителния директор на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев и Дариуш Саписнки, председател на Управителния съвет на "Млековита" - най-голямата полска млекопреработвателна компания, както и най-голямата частна компания в хранително-вкусовата промишленост на страната.

От 50 години милиони японци започват деня си с българско кисело мляко, а от тази година подобно партньорство стартирахме и с Монголия, изтъкна Русев. По негови думи през последните месеци рязко се увеличава и пазарният дял на държавната млекопреработвателна компания у нас, като продуктите им вече се предлагат в над 100 магазина. Той изрази задоволство, че Полша е напът да се превърне в поредния ни стратегически партньор.

"Елби Булгарикум" влиза да продава в една верига

"Елби Булгарикум" влиза да продава в една верига

Около 10 000 влизания на ден има в правителствения сайт за цените, посочи министърът на икономиката

Компанията "Млековита" има интерес за подписване на лицензионно споразумение за производство на кисело мляко в собствените си заводи, ползвайки българските бактерии "lactobacillus bulgaricus" и "streptococcus thermophilus".

Експерти от научноизследователските звена на двете компании обсъдиха качествените характеристики на закваските и крайния продукт, както и някои технологични детайли на производствения процес. Предстои финализиране на детайлите по бъдещо споразумение, като до месец полската страна ще бъде поканена да посети България за неговото официално подписване.

"Млековита" е на първо място сред млечните групи в Централна и Източна с около 1,5 милиарда евро годишен оборот. Дружеството преработва 8 млн. литра мляко всеки ден, доставяно от 15 000 животновъди в 22 собствени завода, в които работят 5 000 служители. Компанията разполага с 34 логистични центрове, като единият от тях представлява най-големият в Полша. До момента са изградени 147 фирмени магазини, а 35% произведените продукти се изнасят за общо 167 държави от Европа, Азия, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. Всеки месец "Млековита" доставя на вътрешния и външния пазар 60 милиона литра мляко, 8000 тона сирене, 6 000 тона масло и 10 000 тона сухо мляко.

Българските млечни продукти превземат пазара в Монголия

Българските млечни продукти превземат пазара в Монголия

Ел Би Булгарикум сключи договор с монголска компания за производство на кисело мляко