Заради слабата си икономика България е сред страните, които получават право да излъчат най-много вредни емисии в периода 2013 - 2020 г. или с 20% повече спрямо 2005 г.

Това предвижда енергийният план на Европейската комисия, сред чиито основни цели е сред борбата с промените в климата, предаде БНР.

Увеличението с 20 на сто на емисиите парникови газове за България по никакъв начин не засяга орязаните квоти на страната ни до 2012 г.

Новият регламент, представен днес се отнася за периода след това.

От 20-те процента увеличение ще могат да се възползват само сектори като транспорт, земеделие и преработка на отпадъци, но не и енергетиката или индустрията.

След 2013 г. те ще трябва да купуват индивидуални квоти за вредни емисии, които ще заместят сегашните национални лимити.

Другото важно за България решение е, че до 2020 г. 16% от енергийното потребление на страната ще трябва да се покрива от възобновяеми енергийни източници.

Според представителството на България в ЕС това ще създаде трудности, защото водният потенциал на страната ни е изчерпан, ветровият- незначителен.

Отделно от това се очаква повишение на цените на електроенергия заради мащабните инвестиционни проекти за рехабилитация и екология на централите.

Затова страната ни ще има нужда от допълнителна финансова подкрепа от ЕС, гласи българската позиция.