Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на ритуалното зарязване на лозя във винарска изба "Катаржина" край Свиленград. По негови данни у нас са засадени над 600 000 дка лозя, като през 2018 г. те са нараснали с около 14 000 дка, за което е спомогнала Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор.

Министър Порожанов посочи, че за програмата, която е с ежегоден бюджет от близо 27 млн. евро, е започнал нов 5-годишен период. Той обясни, че по идея на бранша са включени мерки за застраховане на реколтата и инвестиции до 600 000 евро в предприятия.

Празнуваме Трифон Зарезан

Празнуваме Трифон Зарезан

Свети Трифон се счита за пазач на лозята

Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения, изтъкна Порожанов.

Той припомни трудностите през миналата година заради слабата реколта и похвали усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето.

Страната ни изнася над 60 млн. литра вино годишно, основно за пазарите в Европейския съюз, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като статистиката включва и домашно произведеното количество.

Имаме много стабилно изграден лозаро - винарски сектор, който е подпомаган от държавата, заключи министър Порожанов.