Върховната административна прокуратура поиска да се отмени решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за поскъпването на водата в София. Според магистратите решението е незаконосъобразно, съобщават от прокуратурата.

Решението на КЕВР от 29 март за одобряване на бизнес плана за развитие на дейността на "Софийска вода" като ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г. се протестира пред Административния съд София град.

Припомняме, че регулаторът одобри бизнес плана при прилагане на метод на ценово регулиране "горна граница на цени". Така той утвърди, че от 1 април водата в София поскъпва с 18%. Комисията е одобрила както цените на водоснабдителните и канализационните услуги за 2017 г., така и за периода 2018-2021 година.

От прокуратурата обясняват, че според закона комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост. Това става като се определи целева норма на възвръщаемост при отчитане на специфичните условия във всеки ВиК оператор, взима се предвид социалната поносимост на цената ВиК услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност.

Потвърдено: С 18% поскъпва водата в София

Потвърдено: С 18% поскъпва водата в София

Нямало връзка между изборите в неделя и поскъпването 6 дни след тях

От държавното обвинение посочват, че вместо енергийният регулатор да определи норма на възвръщаемост, директно е възприел величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода". Тя е определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и "Софийска вода" АД.

Според магистратите има противоречие на мотиви, тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която "пречи" на приложението на закона.

От Върховната административна прокуратура също смятат, че при издаване на акта е допуснато противоречие с целта на закона. Регулаторът не е изпълнил задължението си да регулира цените на ВиК-услугите, извършвани от "Софийска вода" АД. Решението по същество е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и "Софийска вода" АД.