От комисията за защита на личните данни отчитат ръст на жалбите срещу администраторите на лични данни в телекомуникациите, съобщи БНР. През миналата година в нея са постъпили 63 жалби.

Жалбите срещу телекомуникационните дружества са били свързани с действия по събиране на вземанията, обясниха от комисията. В някои случаи потребителите не са били уведомявани, че събирането на задължението е било прехвърлено на трета страна.

Комисията ще започне проверка по случаите с регистрацията на над сто СИМ карти на един човек, както и по случаите за неправомерно отпуснатите бързи кредити.

34 жалби са подадени за неправомерни действия на финансови институции през 2010 година. Най-честите нарушения на банките си остават копирането на лична карта без това да е необходимо.

Малко от хората са били уведомявани, че техни данни ще се използват за нуждите на директния маркетинг. По тези случаи комисията за защита на личните данни е наложила две санкции на обща стойност 25 хиляди лева.

Сред нарушителите на закона за личните данни през миналата година са били и органи на досъдебното производство. Повечето от санкционираните страни предпочитат да обжалват.