Малко над 6,7 млн. тона е произведената в България пшеница тази година, съобщава БНР.

По данни на Министерството на земеделието това е с близо 3% повече спрямо миналата година, което се дължи на повишен среден добив от декар.

Към средата на август жътвата на основните есенни култури е приключила в почти цялата страна.

Завишение, освен при пшеницата, има и при ечемика. Съществено по-големият размер на засетите площи с ечемик за тазгодишната реколта в комбинация с леко увеличение на продуктивността от декар водят до ръст на производството с 40% на годишна база.

Стабилни са цените на зърнените стоки на световния пазар, както и у нас

Стабилни са цените на зърнените стоки на световния пазар, както и у нас

Причината е добрата реколта в САЩ

Под миналогодишните обаче остават прибраните до момента количества маслодайна рапица и ръж - съответно с 26% с 22% по-малко.

По предварителни данни на НСИ през периода юли 2023 г. - май 2024 г. от страната са изнесени 5,22 млн. тона пшеница и 455 хил. тона ечемик.

Сравнението със същия период на миналия сезон показва повече от двукратен ръст на износа на ечемик. При пшеницата също има увеличение, макар и по-умерено - с 47%.

Ръст се отчита и при вноса на зърнени култури. През периода юли 2023 г. - май 2024 г. от чужбина са доставени 99 хил. тона пшеница и 134 хил. тона рапица. Това е съответно с 86% и с повече от три пъти над нивото от предишния период.

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Намаляването на глобалното производство на пшеница се дължи на неблагоприятната ситуация в Русия