Бюджетът за пътна безопасност в момента е 0 лева. Следващата година трябва да бъдат заложени още 30 млн. лв. в бюджета за мерки за пътна безопасност. Ние настояваме поне за републиканската пътна мрежа това да се случи. За това настоя Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики пред "Денят ON AIR".

Тя е притеснена от качеството на пътната мрежа в цялата страна.

"Има множество монтирани в страната знаци, които не са регламентирани. В малките населени места всеки слага където му падне. Недопустимо е някой да печели от здравето на хората. Същественият въпрос е какво е качеството на пътната маркировка. Българските граждани заслужават повече от това, което им се предлага, защото те плащат за това нещо", коментира експертът. 

Тя коментира и катастрофите в страната, като според нея превенцията на "войната" по пътищата е комплексен проблем. Тя подчерта, че човешкият фактор е важен, но и средата трябва да се промени.

"Очакваме скоро да излезе новият Закон за движение по пътищата. Имам усещането, че колегите работят съсредоточено върху него и новият продукт ще е добър. Държавата трябва да насърчава хората да подновяват безопасното си придвижване. Високата смъртност по пътищата е недопустима цена за мобилността", категорична бе Русинова.