Агенцията по приватизация реши да удължи сроковете в предварителния етап на конкурса за продажбата на 70% от капитала на Параходство "Български морски флот" ЕАД, за което информира днес в съобщение до медиите.

Според официалната позиция на АП, причините са главно в двата неработни дена (6 и 7 септември т.г.), които допълнително намаляват времето, в което кандидатите могат да подготвят и представят в агенцията необходимите документи за доказване, че отговарят на предварителните квалификационни изисквания.

Възможно е обаче решението да има и други корени.
Както пише Money.bg, една от 23-те компании, които закупиха документация се отказа от надпреварата, заедно с консорциума който представляваше. Като основна причина оттеглилата се Нейви консулт посочи липсата на време за осъществяване на необходимите проучвания за подготвяне на сериозна предварителна оферта.

Опубличностяването на това решение, което разкриваше някои потенциални слабости от гледна точка на инвеститора в приватизационната стратегия като цяло, е възможно да е повлияло върху решението на АП. Това обаче е малко съмнително, имайки в предвид, сроковете, които въпросната фирма обяви като реалистични за такава оферта (6 месеца вместо 20 дена).

От друга страна, дори и случаят е такъв, ако отказалият се консорциум е направил точен анализ, новите срокове отново биха се оказали недостатъчни.
Срокът за подаване на предварителни оферти е удължен до 14.00 часа на 8 ноември 2007г.
Останалите крайни дати са променени както следва:
Представяне на документация за допускане - 24 септември 2007г.;
Искане за предоставяне на допълнителна информация за дружеството - 24 октомври 2007г.;
Издаване на сертификат за регистрация - 19 октомври 2007г.;
Закупуване на информационен меморандум - 19 октомври 2007г.