Тенденцията при основните хранителни стоки на българския пазар в момента е спад в цените - това се отчита от 28 април насам, но в сравнение с миналата пролет това намаление в цените се забави с 15 дни. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира Владимир Иванов пред БНР.
По думите му, ако има притеснителни сигнали, те са по отношение на зеленчуците. Причина за по-бавното падане на цените в лошото време. Засега то е и единственият фактор, който оказва негативно влияние. "Други фактори за бурни процеси няма", отбеляза Иванов.
Иванов посочи, че през последния месец повечето храни поевтиняват, но цените им пак остават по-високи в сравнение с миналата година. При варивата няма промяна, докато при захарта се отчита спад с 10% спрямо 2024 г.
Иванов каза още, че когато и където се появи недостиг на българския пазар, той ще се компенсира с внос. "За повишаване на конкурентостта и износа на български продукти трябва да разчитаме на окрупняване и по-ефективни производствени и търговски практики", отбеляза той.
Във връзка с въвеждането на еврото у нас Владимир Иванов коментира, че няма основания да се очаква поскъпване на хранителните продукти, а даже напротив.
oxoo
на 19.05.2025 в 18:14:12 #1Обаче според стъкмистиката,инфлацията е паднала,чудна работа,кой лъже,тоя който купува и продава или"официалните"натъкмисти!