Тенденцията при основните хранителни стоки на българския пазар в момента е спад в цените - това се отчита от 28 април насам, но в сравнение с миналата пролет това намаление в цените се забави с 15 дни. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата коментира Владимир Иванов пред БНР.

По думите му, ако има притеснителни сигнали, те са по отношение на зеленчуците. Причина за по-бавното падане на цените в лошото време. Засега то е и единственият фактор, който оказва негативно влияние. "Други фактори за бурни процеси няма", отбеляза Иванов.

Иванов посочи, че през последния месец повечето храни поевтиняват, но цените им пак остават по-високи в сравнение с миналата година. При варивата няма промяна, докато при захарта се отчита спад с 10% спрямо 2024 г.

Падат цените на доматите и краставиците на едро

Падат цените на доматите и краставиците на едро

Леко поевтиняват и пилешкото, кравето сирене, масло и яйцата

Иванов каза още, че когато и където се появи недостиг на българския пазар, той ще се компенсира с внос. "За повишаване на конкурентостта и износа на български продукти трябва да разчитаме на окрупняване и по-ефективни производствени и търговски практики", отбеляза той.

Във връзка с въвеждането на еврото у нас Владимир Иванов коментира, че няма основания да се очаква поскъпване на хранителните продукти, а даже напротив.

Световните цени на храните се вдигнаха през април

Световните цени на храните се вдигнаха през април

По-скъпите зърнени култури, месо и млечни продукти надвишиха поевтиняването на захарта и растителните масла